Hvorfor skal jeg have en krone i stedet for en plastfyldning?
I gamle dage anvendte man såkaldte sølvamalgam-fyldninger, når der var huller i tænderne. Efterhånden blev der udviklet et tandfarvet plastmateriale, der skulle erstatte de gamle sølvfyldninger, både fordi de indeholder kviksølv, der er skadeligt for miljøet, men også fordi de ikke er så æstetisk flotte som et tandfarvet materiale. Med tiden er plasten blevet så god, at den har fået et stort anvendelsesområde.
Desværre er det ikke alle steder, at plasten rækker, selvom det havde været rart for både dig og tandlægen, og så kommer kroner ind i billedet. De fleste, der har fået lavet kroner og fyldninger ved, at det er væsentligt billigere at få lavet fyldningerne.
Det hænder dog, at du hos tandlægen får at vide, at den fyldning, du har i kindtanden, ikke længere dur, men kræver en kronebehandling – og her er det forståeligt, at du undrer dig. Det er specielt forståeligt, hvis du intet problem har haft med tanden og derfor ikke lige umiddelbart kan se nødvendigheden i, at punge ud for en ny behandling af tanden. Til dette bør siges, at tandlæger i dag går meget ind for at bevare så meget tand som muligt, da den naturlige tand uden tvivl må være det bedst egnede materiale til at udgøre tænder.
Når din tandlæge siger, at han hellere ser, at tanden har en krone, er der en del overvejelser bag, bl.a. om tabet af tandsubstans opvejer vindingen ved kronen og om tandens prognose ellers viser, at tanden har lang levetid endnu. En stor plastfyldning i en tand, kan med tiden blive stresset af tygning, da selve tanden er blevet undermineret af fyldningen. Dette kan føre til, at noget af tanden knækker af, hvilket kan være meget smertefuldt – både når det sker, men også i processen op til. Derfor vælger tandlæger i nogle tilfælde at lave en krone i stedet for en fyldning, da det på længere sigt kommer til at gavne dig som patient mest muligt.